Dumitrache, SilviaSILVIA DUMITRACHE – MINISTERUL JUSTIȚIEI / DIRECȚIA AFACERI EUROPENE ȘI DREPTURILE OMULUI 

Silvia și-a început activitatea în mediul social pe parcursul anilor de studiu la Colegiul Național „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeș. În Asociația de Turism și Ecologie Călțun – Club UNESCO a contribuit la dezvoltarea de programe privind protecția patrimoniului cultural național, la promovarea educației civice, a valorilor UNESCO și la elaborarea materialelor educative adresate tinerilor din comunitatea locală.

Prin intermediul Fundației umanitare și culturale „Vâlsan”, a mijlocit soluționarea problemelor sociale de actualitate, în colaborare cu conducerea unor spitale și instituții educaționale din străinătate. Pasionată de modul cum funcționează pârghiile unei societăți moderne și în afara cadrului autohton, cu sprijinul corpului profesoral al colegiului la care a studiat, a participat în proiecte internaționale de schimburi de experiență, beneficiind de oportunitatea de a interacționa cu studenți din Italia, Norvegia și Olanda, de a stabili un dialog intercultural și de a coopera pentru realizarea sarcinilor academice comune.

În prezent, urmează cursurile Facultății de Drept, Universitatea din București, și, concomitent, este studentă a Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene. Este membru activ al Asociației Studenților în Drept, în cadrul căreia organizează conferințe, seminarii și procese simulate, redactează newsletterul bilunar al asociației reprezentative a studenților la Drept, precum și a revistei Facultății de Drept. Dintre numeroasele activități extracurriculare în care s-a implicat, afirmă că un rol hotărâtor în formarea personală și profesională l-a constituit organizarea Concursului francofon de procese simulate de Drept Internațional „Charles Rousseau”, sub îndrumarea profesorilor universitari coordonatori, și participarea efectivă în calitate de grefier.

Printre activitățile cu incidență în domeniul juridic în care s-a implicat se numără și: participarea la un concurs de drept internațional public, la seminare despre diplomație și relații internaționale, organizate la sediul Ministerului Afacerilor Externe, efectuarea unui internship la Institutul Diplomatic Român și absolvirea cursului de drept comparat, englez și american, care a asigurat asimilarea unor cunoștințe juridice specifice unui sistem de drept aparte față de sistemul românesc.