Internship 2013 a fost primul program oficial de internship organizat de Guvernul României.

„Crearea unui sistem real de internship în administraţia publică centrală şi locală pentru studenţii cu rezultate deosebite” — Programul de Guvernare 2013-2016, Direcţia de Acţiune Tineret.

1082706_484639511646671_1477061387_n

Programul de Internship 2013

Date generale

Pe 15 iulie 2013 a debutat primul program oficial de internship la nivelul administraţiei publice centrale, derulat de către Guvernul României. Pe parcursul a două luni (15 iulie – 15 septembrie), 25 de tineri aleşi din peste 900 de aplicanţi au participat la activităţile desfăşurate în cadrul unor departamente ale Cancelariei Prim-ministrului şi Secretariatului General al Guvernului.

 • Primul program oficial de internship

 • 900+ candidați înscriși

 • 75 tineri invitați la interviu

 • 25 stagiari selectați

Raportul Programului Internship 2013

Stagiarii

Tineri, dinamici, cu dorința de a schimba România

Experiența

Programul văzut din interior, în cuvintele stagiarilor

 • Și lucrurile s-au pus în mișcare

  „Pe parcursul primelor două săptămâni petrecute în cadrul Guvernului României, am avut ocazia de a cunoaște mai bine mediul de lucru, oamenii de aici și modalitatea în care ei își desfășoară activitatea. Deși a trecut relativ puțin timp de la debutul programului, simt ca am fost integrată în activitățile zilnice ale departamentului Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova, formând împreună cu doamna Ambasador, consilierul dumneaei și colega mea de internship o echipă.

  Principala misiune a departamentului Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova este aceea de a menține relația dintre București și Chișinău, dar și de a acorda asistență cetățenilor Republicii Moldova în varii probleme. Dincolo de aceste atribuții, există o puternică încărcătură emoțională care reflectă legăturile istorice pe care le are România cu Republica Moldova.

  Lucrul în cadrul acestui departament îmi permite familiarizarea cu problemele Republicii Moldova, atât la nivel intern cât și internațional. O zi obișnuită începe cu redactarea unui raport de presă care vizează în mod expres relația României cu Republica Moldova. De asemenea, pentru o mai bună înțelegere a evenimentelor care se succed ...” [citește continuarea]

 • Noi spunem „da”!

  „Dacă m-ați fi întrebat cu 3 luni în urmă ce planuri de vară am, aș fi răspuns foarte evaziv. În mod cert nu aș fi spus „voi lucra pentru Guvern”. Și iată-mă! Între o vizită la Academia Română și conferințe cu oameni importanți din Palatul Victoria, am lucrat până acum la Direcția de Contencios din cadrul Secretariatului General al Guvernului. E ușor să îți imaginezi că cetățenii sunt nemulțumiți de Guvern, dar nu poți înțelege dimensiunea problemelor lor până când nu le vezi formulate în instanță. Sunt multe, uneori flagrante, alteori lipsite de sens. Ceea ce te învață meseria aceasta este că trebuie să gestionezi anomalii pe care nu le-ai generat, să lucrezi uneori chiar împotriva colegilor tăi și să te lupți constant cu deficiențe ale sistemului din care faci parte.

  Cu toate acestea, noi nu suntem angajați aici. Acest statut special ne creează numeroase beneficii. Cu o zi în urmă așteptam la o masă rotundă un domn de o popularitate răvășitoare. Contrar obiceiurilor românești, popularitatea domniei sale este constituită pe un profesionalism indiscutabil, însoțit de o dorință constantă de a face bine, în cel mai pur sens al cuvântului: ”vi-l prezentăm pe domnul secretar de stat Raed Arafat ...” [citește continuarea]

 • Un început promițător

  „Astăzi se încheie prima săptămână a programului Internship@Gov.ro, prin intermediul căruia noi, cei 25 de tineri selectați, vom putea să ne familiarizăm cu mersul administrației publice chiar de la centrul ei – Guvernul. A fost o săptămână plină de experiențe plăcute, de-a lungul căreia am legat noi prietenii, am cunoscut oameni noi, adevărați profesioniști de la care avem câte ceva de învățat.

  Chiar din prima zi emoțiile au fost la cote înalte – pentru mulți dintre noi a fost primul contact cu Guvernul României. După turul clădirii și după ce ne-am mai destins cât de cât, am ajuns în Sala Transilvania, cea mai impunătoare sală din Palatul Victoria.. Pentru câteva minute ne-am putut simți și noi ca domnii miniștrii, luând loc la masă și încercând să aflăm ce se va întâmpla în continuare. Nu după mult timp am făcut cunoștință și cu coordonatorii departamentelor în care fusesem repartizați, începând, încet-încet, să pătrundem unele dintre „misterele Guvernului”. Printre câteva ședințe și îndatoriri importante, chiar Prim-ministrul Victor Ponta și-a făcut timp pentru o scurtă discuție și câteva sfaturi pentru noi. O fotografie de grup, fotografiile individuale și astfel se sfârșește prima zi la Guvern. „Mâine, la 9:30 ne întâlnim aici!” a fost mesajul care ne-a amintit că pentru două luni vom lucra aici ...” [citește continuarea]

 • Pasul trei

  „Ca persoană din afara actului de guvernare, primești de multe ori un pachet finalizat de măsuri și reforme, care vin ca rezultat a multor ore de muncă din spatele Palatului Victoria și nu numai. Este greu să realizezi complexitatea problemelor până când nu ajungi să lucrezi în cadrul Palatului, mai exact în pantofii unui ministru, secretar, consilier sau simplu intern.

  Săptămâna trei ne găsește în Salonul Albastru, cu același entuziasm și dorință de a face o schimbare. Ce e diferit? Probabil felul cum privim întreg procesul de cercetare, elaborare și implementare a măsurilor, cum din perspectiva celor care acuză, am făcut o tranziție în pielea celor acuzați. Fiecare om politic pe care l-am cunoscut în cursul acestor trei săptămâni ne-a suprins prin deschiderea către nou, către o schimbare și au servit ca inspirație și motivație mai departe pentru noi.

  Printre aceștia se număra și Ministrul Tineretului și Sportului, domnul Nicolae Banicioiu, cu care am avut ocazia să purtăm un dialog în legătură cu problemele din cadrul sistemului educațional prezent, lipsa sportului din cadrul vieții tinerilor, dar și cum ar putea fi îmbunătățit prin prisma experiențelor pe care le-am avut fiecare în România și în afara ei ... [citește continuarea]

 • Misiunea continuă

  „A şasea săptămână ne găseşte tot în Salonul Albastru, cu aşteptări înalte şi cu dorinţa de a aduce o îmbunătăţire în domeniile în care lucrăm. Cu toate acestea, ce este nou la această săptămână? Probabil faptul că această săptămână poate fi considerată ca fiind cea mai dinamică, deoarece am cunoscut mulţi oameni importanţi precum domnul Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, doamna Maria Grapini, Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, domnul Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei şi Excelenţa Sa domnul Bogdan Mazuru, Ambasadorul României la Paris care ne-au povestit din experienţele lor şi ne-au ridicat probleme la care ar trebui să ne gândim pe viitor. Pe de altă parte, luni am mers împreună cu domnul Raed Arafat, Secretat de Stat pe teren pentru a ne prezenta echipamentele SMURD. A fost o vizită benefică deoarece am aflat cum este folosit fiecare echipament în parte în misiunile de salvare.

  În cadrul departamentului Înaltul Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova am abordat diverse tematici care ţin de relaţia dintre România şi Republica Moldova. Pe de altă parte am dorit să evidenţiem importanţa pe care o are ziua de 31 august cunoscută şi sub ...” [citește continuarea]

 • Începe numărătoarea inversă

  „Încă de la începutul acestui program am susținut faptul că durata acestuia este prea scurtă pentru a ne integra în cel mai complex sistem administrativ al țării, Guvernul. Dar, iată că timpul a trecut mult mai repede decât ne-am fi așteptat, apropiindu-ne cu pași repezi de finalul primului program oficial de internship organizat la Palatul Victoria, asemeni studenților care își pregătesc ultimele examene în vederea susținerii examenului de licență. Căci, asta a reprezentat pentru noi acest internship, un examen pe care l-am avut de susținut pentru a fi pregătiți noilor provocări ale vieții.

  Fiind licențiată în domeniul ştiințelor comunicării, am fost repartizată în cadrul Departamentului de Comunicare al Cancelariei Primului Ministru. În acest departament am învățat ce înseamnă cu adevărat cuvântul echipă, în toate formele lui posibile. Totul se face în echipă, având drept sprijin pe cei de lângă tine, de la monitorizări, flux de știri, revista presei și alte sarcini specifice departamentului, fără ca acest lucru să îți submineze în vreun fel calitățile profesionale.

  Pe parcursul acestui program am avut parte de întâlniri inedite, care ne-au ajutat sa percepem într-o manieră diferită modul de guvernare la nivel central, răspunzând multora dintre întrebările legate de acest sistem și activitatea acestuia, intrând în contact cu personalități din medii profesionale ...” [citește continuarea]

 • Noi am fost acolo!

  „M-am gândit foarte mult la ceea ce voi scrie astăzi și la ce va urma, dar am ales această zi tocmai din pricina încărcăturii emoționale pe care eram sigură că o va avea. Ultima zi a programului de internship a fost una deosebită pentru noi toți. O zi în care ni s-a confirmat încă o dată că merită să speri, să te lupți cu morile de vânt și să ajungi cât mai sus. Am strălucit cu toții, alături de cei care au crezut în noi. Am împrumutat puțin din lumina lor și poate că prin ea, vom putea îndruma, la rândul nostru, și alți visători.

  Această ultimă săptămână m-a făcut să respir un pic mai adânc pentru câteva momente și să trag linie. O linie de care nu voiam să mă apropii, o linie care a meritat să apară în viața mea și să aștearnă după ea un scurt și important bilanț. Am început acum două luni și parcă a trecut o viață prin noi. Ședințe, conferințe, vizite, întâlniri în Salonul Albastru, rapoarte de activitate și schimb de idei, proiecte pentru Ziua Tineretului, le rememorez și mă întreb: noi chiar am avut puterea si elanul de face toate acestea? Păi, da, le-am cam făcut pe toate și într-un mod atât de firesc încât părea că suntem de-ai Guvernului de când lumea. Am avut timp și disponibilitate sufletească să ne împrietenim, să gândim împreună, să ne sfătuim și să ne contrazicem, acaparați de tot ...” [citește continuarea]

 • De cealaltă parte a baricadei

  „Dacă ar fi să comparăm acest internship cu un film de scurt metraj, săptămâna aceasta se poate spune că am intrat în fast-forward. Am lăsat deja în urmă emoțiile și ezitările de la început și acum pășim cu pași siguri pe coridoarele Palatului; cu toate acestea nu am simțit niciodată mai acut relativitatea timpului. Fiind atât de aproape de final, o ușoară nostalgie plutește în aer.

  Metaforic vorbind, titlul ales însumează impresiile lăsate de acest stagiu de practică. Din interior, lucrurile par foarte diferite. Numai în două luni am ajuns de la „ei” și „noi” la „noi” și „ei”. Cultura organizațională și-a spus repede cuvântul.

  Fără doar și poate am constatat cu toții că există probleme importante, aici, în administrația centrală, printre care o birocrație excesivă și o inerție latentă. Dar, am observat de asemenea că este mai ușor să critici decât să construiești, că lucrurile nu sunt niciodată doar albe sau negre, și că adesea este dificil să îndrepți discursul public către problemele cu adevărat relevante. În final, am rămas cu o impresie pozitivă asupra aparatului de lucru al guvernului, în măsura în care există oameni de valoare, cu ajutorul cărora se poate reforma sistemul într-un mod eficient ...” [citește continuarea]

 • Luați cinci

  „A cincea săptămână aduce cu sine acel punct de inflexiune în care a rămas mai puțin decât a trecut. Deși nu cel definitiv, reprezintă totuși un important moment de bilanț. Fiecare dintre noi simte că a realizat multe, deși rămân poate și mai multe de făcut în relativ scurtul timp rămas în calitate de Interni ai Guvernului României.

  Acomodarea cu modul de lucru al aparatului guvernamental, precum și maturizarea rapoartelor și documentelor interne pe care le producem în echipa Consilierului de stat pe probleme economice din cadrul Cancelariei Primului-Ministru sunt procese care au avut deja loc. Între elaborarea unui pachet de măsuri propuse în vederea reducerii șomajului în rândul tinerilor și a unor proiecte integrate de dezvoltare a investițiilor străine directe în România, am avut până în prezent deosebita șansă de a participa la întrevederi cu personalități marcante din cadrul administrației centrale. Doar în această săptămână, am discutat cu Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și cu Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România despre rolul prezent și viitor al tinerilor talentați în cadrul sistemului european de guvernare.

  Personal, realizez din ce în ce mai mult necesitatea unei educații echilibrate și a unei experiențe diverse care să îi expună ...” [citește continuarea]

Întâlnirile

Imagini surprinse la întâlnirile desfășurate în cursul programului

11.09.2013 Întâlnire cu domnul Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget
11.09.2013 Întâlnire cu domnul Dan Șova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine
11.09.2013 Întâlnire cu domnul Cristian David, ministrul delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni
05.09.2013 Întâlnire cu domnul Cornel Călinescu, șeful Oficiului Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni
05.09.2013 Întâlnire cu domnul Mihai Voicu, Ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul
27.08.2013 Întâlnire cu domnul Andrei Popescu, Judecător al Tribunalului Curții Europene de Justiție
23.08.2013 Întâlnire cu domnul Bogdan Mazuru, ambasador al României in Franța
22.08.2013 Întâlnire cu domnul Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței
20.08.2013 Întâlnire cu domna Maria Grapini, Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism
20.08.2013 Întâlnire cu domnul Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică
19.08.2013 Vizită organizată de domnul secretar de stat Raed Arafat la echipamentele SMURD
13.08.2013 Întâlnire cu domnul Nicolae Idu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România
12.08.2013 Întâlnire cu domnul Eugen Coifan, Președintele Agenţiei Naționale a Funcţionarilor Publici
07.08.2013 Întâlnire cu domnul Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii
30.07.2013 Întâlnire cu domnul Nicolae Bănicioiu, Ministrul Tineretului și Sportului
30.07.2013 Întâlnire cu domnul Ionel Haiduc, Președintele Academiei Române
25.07.2013 Întâlnire cu domnul Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naționale
25.07.2013 Întâlnire cu domnul Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene
18.07.2013 Întâlnire cu domnul Andrei Zaharescu, Purtătorul de Cuvânt al Guvernului
15.07.2013 Întâlnire cu domnul Victor Ponta, Prim-Ministrul României